Duurzame oplossingen

Macadam Belgium is een onderdeel van Macadam Europe, marktleider op het vlak van inspectie van eindecontractvoertuigen. Al meer dan 30 jaar zorgt het bedrijf voor een professionele en onafhankelijke keuring en remarketing van wagens. De uit de kluiten gewassen kmo heeft vandaag al bijna 100 medewerkers en neemt zijn verantwoordelijkheid voor het milieu dan ook serieus. Guy Van Gaever benadrukt: ‘We vinden het belangrijk om steeds op zoek te gaan naar duurzame oplossingen, zowel voor het milieu als voor onze werknemers en klanten.’

Een grote stap in die groene transitie is de vergroening van het wagenpark. Als onderneming in de automotivesector weet Macadam als geen ander hoe belangrijk die omschakeling is. Guy vertelt: ‘Ons wagenpark telt vandaag een 60-tal wagens. Aanvankelijk wilden we meteen volledig overschakelen naar elektrische voertuigen. Uit een enquête die we onder onze medewerkers hebben gehouden, bleek echter dat dit voor velen nog niet zo eenvoudig was.’

Laadinfrastructuur en autonomie 

Een van de belangrijkste vereisten was het plaatsen van laadinfrastructuur bij de medewerkers thuis. ‘Aangezien onze inspecteurs vanuit hun woonplaats naar klanten vertrekken en na het voltooien van hun dagplanning ook weer naar huis terugkeren, is het van essentieel belang dat zij hun wagens thuis kunnen opladen. Bovendien leggen de meesten van hen aanzienlijke afstanden af gedurende een werkdag. Met deze overwegingen in het achterhoofd bleek een 100 % elektrisch voertuig geen geschikte oplossing te zijn voor een groot deel van onze medewerkers’, vertelt Guy.

Daarom besloot Macadam voorlopig voor 11 medewerkers een elektrische wagen aan te schaffen. Hiermee wil de onderneming een positieve impuls geven aan de vergroening van haar bedrijfsvoertuigen en tegelijkertijd tegemoetkomen aan de praktische behoeften van de werknemers. ‘Het overige deel van ons wagenpark zal vanaf volgend jaar uitsluitend bestaan uit volledig hybride voertuigen’, voegt Guy toe.

CUPRA Born: stijlvol en betaalbaar 

Macadam koos voor 11 volledig elektrische CUPRA Borns en heeft daar een goede reden voor. ‘De auto vormt een uiterst interessante keuze qua prijs-kwaliteitverhouding en heeft bovendien een sportieve uitstraling. De huidige fiscale voordelen maken deze wagen ook extra financieel aantrekkelijk’, vertelt hij.

Voor het bedrijf is de aanschaf een leerproces. ‘De inspecteurs die dagelijks ongeveer 200 kilometer afleggen met de CUPRA Born, onderzoeken momenteel de uitdagingen en obstakels die gepaard gaan met elektrisch rijden. Dat geeft ons de gelegenheid om ervaring op te doen en kennis te vergaren, want uiteindelijk streven we ernaar om al onze medewerkers volledig elektrisch te laten rijden. Om hun ervaringen te delen hebben de bestuurders een gezamenlijke WhatsApp-groep opgezet, waarin ze elkaar waardevolle tips toesturen.’

Mentaliteitsswitch  

Volgens Guy is de vergroening van het wagenpark noodzakelijk, maar vereist die overgang wel een verandering in mentaliteit. ‘Dat geldt niet alleen voor de bestuurders, maar zeker ook voor de fleetmanager. Bij de aanschaf van een elektrische wagen zijn er namelijk veel meer aspecten om rekening mee te houden dan bij een traditionele brandstofauto. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van de laadinfrastructuur, het aanpassen van het wagenparkbeleid, de aanschaf van laadpassen, de vergoeding van elektriciteitskosten en alle administratieve opvolging die erbij komt kijken. Ook het laadpaalnetwerk zorgt voor heel wat logistieke en technische vraagstukken’, legt hij uit.

De inspecteurs van Macadam werken bovendien met een strakke planning en hebben weinig ruimte voor problemen, zowel met de wagen zelf als op het vlak van laadinfrastructuur. ‘Behalve onze inspecteurs rijden veel bedienden intussen ook al met een plug-in hybride of volledig elektrische wagen. Op dit moment hebben we op onze bedrijfssite 9 laadpalen, maar het zal niet lang duren voordat we er meer nodig hebben. Gelukkig kunnen we rekenen op voldoende collegialiteit onder elkaar’, lacht Guy.

Strategische ligging 

Macadam koos bewust voor Jennes Machelen als partner voor zijn vloot. Daarbij was de strategische ligging van de concessie van doorslaggevend belang, hoewel het niet de meest voor de hand liggende keuze was. ‘Normaal gesproken handelt Jennes Machelen niet in CUPRA, maar ze hebben voor ons een uitzondering gemaakt. We waren zeer dankbaar voor die flexibiliteit’, aldus Guy.

Aangezien Macadam zelf een deskundige is op het gebied van auto's, zal het bedrijf niet onmiddellijk een beroep doen op Jennes bij het minste kleine probleem. ‘Uiteraard schakelen we de medewerkers bij Jennes wel in wanneer er specifieke problemen opduiken, zoals belangrijke storingen aan de wagens. Ook voor het onderhoud rekenen we op hun expertise. Op die manier hebben we een zeer soepele en aangename samenwerking uitgebouwd’, besluit Guy.

Foto 1 / 1

Nog vragen?

Wil je meer weten over de mogelijkheden om elektrische modellen te integreren in je bedrijfswagenpark?

Willen jij of jouw medewerkers graag zelf plaatsnemen aan het stuur van elektrische modellen? Dat kan!

Voor meer informatie, een gedetailleerde TCO-berekening of een testdag bij jullie op het bedrijf, kan je altijd bij ons Fleet & Business-team terecht!

 

 

 

Dylan Troukens

Nog vragen?

Wil je meer weten over de mogelijkheden om elektrische modellen te integreren in je bedrijfswagenpark?

Willen jij of jouw medewerkers graag zelf plaatsnemen aan het stuur van elektrische modellen? Dat kan!

Voor meer informatie, een gedetailleerde TCO-berekening of een testdag bij jullie op het bedrijf, kan je altijd bij ons Fleet & Business-team terecht!